Havørredfiskeri i Karup Å

Hvis du dyrker havørredfiskeri i Karup Å, har du chance for at fange nogle af verdens største havørreder.
En efterårsørred på 8,5 kilo fanget ved Høgild Møllegaard.

Verdens bedste havørredfiskeri

Det absolut bedste ørredfiskeri i Danmark er havørredfiskeri i Karup Å.

Både åen og fiskeriet i åen er kendt af inkarnerede danske og udenlandske lystfiskere. Ikke mange steder i verden bliver havørrederne så store, som i Karup Å. Og ikke mange steder er naturen så smuk i Danmark, som langs bredden af Karup Å.

Den største fisk fanget i åen, blev fanget af købmand Christian Plejdrup i 1939. Fisken, der vejede ikke mindre end 14,4 kilo var i over 30 år verdensrekord . – Og der findes større fisk i åen. I 1991, blev der fundet en død havørred i åen, der vejede over 16 kilo.

Hver år fanges der fisk over de magiske 10 kilo.

For fluefiskeren er Karup Å et Mekka. Men, der er plads til mange fiskemetoder i åen, hvor der også fiskes med spin, orm og drives garnfiskeri med togger.

Ved Sdr. Resen kan havørrederne fanges på enhånds fluestang.
Fluefiskeri ved Sdr. Resen.
Havørredfiskeri i Karup Å på foreningens fiskevand

Er du medlem af Lystfiskerforeningen af 1926, kan du drive fiskeri i Karup Å på mange strækninger af åen.

Kirkestykket

Ved Karup Kirke har foreningen sit eget jordlod, her findes havørreden fra om sommeren til sidst på året. Mange gode, store fisk er landet her. Stedet huser også et par fine gydebanker, og er vugge for nogle af Karup Åens ørreder.

Høgild Møllegaard

Lidt længere opstrøms på Åhusevej ligger Høgild Møllegaard. Her har lystfiskerforeningen fiskeret på kilometervis af pragtfuld fiskevand i en fantastisk smuk og unik natur. Her snor åen sig som en bugtende slange i bunden af ådalen. Har du brug for fred og ro, finder du det her. Havørrederne er her, men stedet er bedst hen på året.

På den idylliske Høgild Møllegaard, kan du i øvrigt overnatte til yderst rimelige priser, som medlem af foreningen. Her kan du også købe dagkort og weekendkort, hvis du har brug for det?

Sdr. Resen og Mejerihøllen

Følger vi åen nedstrøms, har Lystfiskerforeningen af 1926 fiskeret ved Torp og Sdr. Resen Naturpark ved Faarbæk. Her findes den berømte Mejerihøl.

Johannes Laursens fiskevand ved Koldkur

Ved Koldkur nær Hagebro har foreningen fiskeret på et legendarisk fiskevand. Foreningen har nemlig fiskeret over for Sandvilhus, hvor landmanden og fluefiskelegenden, Johannes Laursen, bandt sine berømte fluer og fiskede i åen.

Åkjær – Jeppes barndomsland

Nedstrøms Hagebro, i engene ved Åkjær, har foreningen medfiskeret hos Lystfiskerforeningen for Skive og Omegn. Netop her kan man mærke historien vingesus, for her var det at den folkekære digter Jeppe Åkjær voksede op og fiskede i åen. Her er det også, at chancen for en nystegen havørred er størst. Hvert år landes der mange fine fisk på stykket.

Estvad

Lystfiskerforeningen af 1926s fiskeret ender ved Estvad nær Skive. Her har foreningen medfiskeret på endnu et stykke fiskevand. Der indrapporteres meget sjældent fangster fra stykket.

Grejet

Mulighederne er store og reglerne begrænset i Karup Å, hvor der stadig må fiskes med kroge med modhage, store kroge og orm. – Hvor der ikke er fangstbegrænsning, og hvor mange fisk ender hos røgemanden.

Fluefiskeri drives bedst med enhånds- eller korte tohåndsstænger. – Synkeline eller flydeline- alt efter årstid, tidspunkt på dagen og temperatur.. Nogle sværger til små fluer – andre til store. – De fanger alle fisk.

Skal spinnestangen luftes, så prøv en sort eller orange spinner eller wobler. Fisker du med orm, kan det være en fidus at binde et stykke rød uldgarn over krogen.

Husk, at indberette dine fangster til Karup Å Sammenslutningen og til Lystfiskerforeningen af 1926.

En flot havørred fra Karup Å, fanget på Kirkestykket.
Kirkestykket ved Karup leverer flotte havørreder.