Laksemåned

SVISS ! Et let svirp med to-hånds spinnestangen, og et af mine favoritblink suser lavt henover Skjern Å´s lysebrune vand og lander med et lille plask kun få meter fra den modsatte bred. Årets første kast efter den længe savnede laks. Jeg undlader helt at spinne ind, indtil blinket når min egen åbred, og jeg kan mærke vibrationerne i stangspidsen. Perfekt! Jeg føler mig helt oppe på dupperne og lægger knap nok mærke til den kraftige blæst, der i dag kommer fra sydvest og bringer lun forårsluft med sig. Men hvornår blæser det ikke helt herude vestpå, hvor Skjern Å løber bred og almægtig gennem det flade og åbne landskab? Den stride vind skaber små krappe bølger på åen, og da solen bryder fint igennem de høje letter skyer, virker åen som et flimrende spejl med mange reflekser. Jeg kniber øjnene sammen og prøver at få øje på lærken, der synger sine velkendte strofer højt oppe på himlen. Men ungdommens falkeblik er ikke, hvad det har været, og jeg kan ikke få øje på den forårskåde lille fugl.

BANG ! Der er bid !!! Men kun et splitsekund, og fisken er væk. Sikke et hug !!! Hjertet sidder pludselig helt oppe i halsen, og jeg kaster en fire – fem gange, så blinket lige nøjagtigt vimser forbi den fisk derude midt i åen. Jeg lægger mærke til stedet – lige ud for den der karakteristiske lille pilebusk. Men fisken kan ikke lokkes til at bide på krogen, og hjertet dumper igen ned på sin normale plads. Jeg kommer til at se nærmere på pilebusken med de tynde ranke grene, som ser helt forårsagtige ud med de grålige dunede knopper, der snart springer ud. Det virker så livsbekræftende.

Solen varmer godt, og jeg får lyst til at lægge stangen og holde en kort pause efter det lille chok jeg lige havde fået. Bare det at have haft kontakt med en fisk og mærket liv derude i åens dyb er for så vidt nok her ved laksefiskeriets begyndelse. Det var måske en nedgænger, som der igen i år er flest af her i starten af sæsonen.

I gamle dage havde de enkelte måneder navne efter hvad der havde størst betydning i den pågældende periode. For eksempel blev august kaldt ”høstmåned” og september blev kaldt ”fiskemåned”, da man fangede fede høstsild, som blev nedsaltet og gemt til vinteren.

Det er den 2. april. Det er forår. Det er ”laksemåned”.

Finn Dahl