Henrik Mortensen

Henrik Mortensen

Fluefiskeren, grejiudvikleren og fiskeguiden, Henrik Mortensen er bosat i Thisted i Thy, hvor han har stiftet fluegrejs firmaet, Salmologic, der designer fluestænger, liner, hjul samt andet tilbehør – og som har specialiseret sig i lakse- og havørredfiskeri.

Henrik Mortensen er født i Danmark i 1962 og har gennem årene rejst og vædet sine fluer overalt i verden, hvor der er havørred og laks at fange. Han lever og ånder kort sagt for fluefiskeri og står 290 af årets 365 dage med en fluestang i hånden.

De mange timer ved vandet har givet en unik erfaring, som flere tusinde fluefiskere verden over de seneste 26 år har nydt godt af på hans kurser i fluekast og fiskestrategi.

Karriere
Henrik Mortensen startede sin karriere i 1990 som instruktør i lystfiskeri i Danmarks Sportsfiskerforbund. Hurtigt udviklede han sig til en efterspurgt underviser i fluekastets fysik og teknik, og har gennem tiden haft flere tusinde fluefiskere på kursus.

Henrik Mortensen har undervist i stort set hele verden og er i dag uden sammenligning en af de mest anerkendte fluekasteinstruktører i Europa.

Siden 1994 har Henrik Mortensen afholdt lakseskoler ved fiskevande i Danmark, Norge, Sverige, England, Canada, Italien, Spanien og Island.

Han blev ansat som designer hos Loop Tackle Design i Sverige i 1994, og var frem til 2002 med til at positionere Loop på grej-markedet. Henrik Mortensen var mester for blandt andet udvikling af RTG liner systemet, skydehoved-systemet som er det mest brugte linesystem verden over. De nye linesystemer gav fluefiskeren mulighed for lynhurtigt at skifte line, så linens synkehastighed passede perfekt til de aktuelle forhold ved fiskevandet.

I 1996 blev Henrik Mortensen hentet til Island for at undervise øens lokale fiskeguider i fiskestrategi og kasteteknik. De næste 11 år var han hvert år på Island for at undervise, guide og fiske – op til fire måneder hver sommer.

I perioden 1994 til 2014 har Henrik været ansat i tre forskellige grejfirmaer i Head of Design & Product Development. Her har han stået for udvikling af fluestænger og linesystemer, der har ændret den måde vi fisker og opfatter fiskeriet på i dag.

Design af fiskegrej
Henrik Mortensen har som designer af fluegrej bland andet arbejdet ud fra en filosofi om at gøre valget af stang, line og hjul så enkelt for forbrugeren som overhovedet muligt.

Denne tilgang til udviklingen af grej førte til et opgør med det såkaldte AFTM-system. Gennem mange år har grej-producenter brugt AFTM-systemet til klassificering af stænger og liner. Men udviklingen er løbet fra systemet, som er ulogisk opbygget og svært at forstå for den almindelige lystfisker.

Lystfiskere søger logiske forklaringer på, hvilke liner der passer til hvilke stænger
Det var baggrunden for, at Henrik Mortensen fik indført en ny klassificerering af liner og stænger efter gramvægte frem for som hidtil efter et AFTM-nummer. Stangen er ganske enkelt mærket med en kastevægt i gram – ligesom det kendes fra spinnestænger. På den måde er det en simpel sag at se, hvilken line der passer til en given fluestang. Siden er flere og flere grejfirmaer verden over gået over til denne nye standard.

Produktion af dvd’er om fluekast og fiskestrategi
Henrik Mortensen har i samarbejde med Newsline Video Productions produceret flere DVD’er om fluekast og fiskestrategi:
The Perfect Cast.
Distance and Delicacy.
Cracking the Code.
The Scandinavian Speycast.
The Scandinavian Speycast part 2
Patterns of Patagonia

Filmene har undertekster på otte forskellige sprog. De bliver stadigvæk udgivet i hele verden og er lavet i en speciel NTSC version til det amerikanske marked.

Forfatter til bogen ”Fluekast… den skandinaviske stil”
I 2007 udkom Henrik Mortensens første bog, som lynhurtigt udviklede sig til en uhørt succes. Emnet for bogen ”Fluekast… den skandinaviske stil” er fluekast i alle dets facetter. Ud over at gå i dybden med kasteteknik og fluekastets fysik kommer bogen omkring fisketeknik og tilpasning af grej til forskellige fiskesituationer.
Bogen er gennemillustreret med instruktive tegninger og krydret med farvefotos i en kvalitet, der er på det tidspunkt, var second to none.
Bogen udkom i første omgang på dansk og blev hurtigt udsolgt. Siden er den udkommet på både Tysk, Engelsk, Fransk og Islandsk version. I USA har det anerkendte forlag Stackpole købt rettighederne til at udgive bogen på engelsk, i en fysisk og i en digital udgave.

Kontakt Henrik Mortensen: Mail: hm@salmologic.com Tlf: 27 28 68 00