Fede fisk på Blue Ivar

allan
En moppedreng af en havørred på 6,4 kilo kunne ikke stå for fluen Blue Ivar

 

Hvis vandstanden ved Karup Å, de sidste dage er sunket en smule, kan det skyldes, at den lokale storfanger, fluefisker og medlem af Lystfiskerforeningen af 1926, Allan Bay, på det sidste har rykket nogle gode ørreder op af åen.

For et par dage siden, fik han en havørrede på 4,9 kilo. I aftes slog han til igen – forlod familien da det var blevet mørkt – listede ud af et hul i hækken og ned til åen.

Igen var det fluen Blue Ivar, der blev kastet ud over den månebeskinnede å. Og igen blev en af åens grove havørreder draget af fluen. Efter endnu en spændende kamp, op og ned ad åen, måtte fisken på land. Det var en utrolig tyk og fed ørred, der trods sine “kun” 77 centimeter vejede ikke mindre end 6,4 kilo. – Hvilket giver en konditionsfaktor på 1,4.

Allan Bay er ikke meget for at røbe andet end navnet på sin favoritflue. Men, Allan Bays læremester, Karup Å-legenden, Mogens Styhr, der udmærket kender den forunderlige flue, fortæller denne fantastiske historie om den:

– Der var engang i fordums tid i en lille bygd nær lakseelven Gaula i Norge, nærmere bestemt ved Talsnes, at et drengebarn kom til verden og blev givet navnet Ivar Ivar.

Ivar Ivar voksede til fra simple kår, men udviste specielle evner og blev i en ganske ung alder udnævnt til hirdmand. Han samlede bygdens unge om sig og drog snart på vikingetogt med vinding for øje. Berømt er beretningerne om de drabelige slag mod den anden store høvding Kren Vorterøv ( ophavsmanden til Filmfluen ). Sejrens sødme tilfaldt i den sidste ende Ivar Ivar, hvilket kan tilskrives hans forståelse for sund kost om bord på skibet og den første flue Ivar Ivar.

Ivar Ivar havde medbragt en udhulet hyldegren, hvorpå han viklede spundet blå uldgarn og hele nakker af den for længst uddøde fugl ved navn Blå Tjur. Krogen var snittet af knoglen fra en stor elg. Med denne flue slæbende efter båden, hvor mændene ved årene svedte bravt, fangede han utallige tun, der tilberedt gav mændene styrke, så den ganske kunne udradere Kren Vorterøv.

Hans noget intetsigende flue Filmfluen kunne slet ikke hamle op med Ivar Ivar, og hans mænd udtæredes og blev offer for grusomme lidelse, endda døden som følge af sult. Det var da heller ikke et søslag, der gjorde en ende på Ivar Ivars liv, men en drabelig fight over flere døgn med en kaskelothval, der havde forgrebet sig på fluen Ivar Ivar. Til sidst trak hvalen båden under og mus og mand led druknedøden. En krank men ærefuld skæbne.

Mange år senere fandt Ivar Ivars tip tip tip tip tip tip tip tipoldebarn Bjørn Ivar forfaderens fluemønster og tilpassede det til laksefiskeri i Gaula på Talsnes vande. Længe gik der ikke før fluen havde vist sit værd og måtte betegnes som laksekilleren over alle laksekillere. Den fik navnet Bjørn Ivar.

En lille gruppe danskere fra Det Danske Laksefluefiskersyndikat udviklede mønsteret til fuldkommenhed, og adskillige laks har måttet sande, hvilken grufuld skæbne det medfører at sætte tænderne i en Karl Ivar, som navnet på den nye flue blev.

Efterkommere af Filmfluen har prøvet at tage kampen mod Karl Ivar; men i den sidste ende tilfalder sejren sødme den blå Karl Ivar. Et utal af varianter er lavet og selv en Sunray Shadow Ivar er blevet en storlaksebetvinger.

Det er derfor med dyb respekt og i næsegrus beundring, der skal lyde et trefoldigt Hil-Hil til fluen Karl Ivar og dens ophavsmand Ivar Ivar.

Allan Bay har været så venlig, at indvie medlemmerne af Lystfiskerforeningen af 1926 i, hvordan man binder en Blue Ivar flue:

Bindes på blåt rør. Hale et tørn CTL-hackle orange. Krop bagerst mirage tinsel,forrest Glitz clear water blue. Tinsel sølv. Blåt palmerhackle. Vinge først 4 stråler blå flash, lysblå ræv,blå angelhair, et sort hackle og endelig en sort vinge, lidt længere end den nedereste vinge.

Hvis I binder fluen og fanger fisk på den, så send gerne en lille beretning og et foto til pr@lf26.dk

Husk i øvrigt, at bindemønstret på den sagnomspundne flue, af hensyn til bevarelsen af havørredbestanden i Karup Å, skal holdes strengt hemmeligt.

blueivar
En original Blue Ivar, bundet af Allan Bay