Lystfisker fra adelsvældet på festival

walton2

Den 24 og 25 maj løber Danmarks største og smukkeste outdoor lystfiskerfestival, Skjern Å Lystfiskerfestival, ad stablen ved Skjern Å i Skarrild. En af de spændende deltagere, man kan møde på festivalen, er fluefiskeren, fluebinderen og bankmanden, Tonni Kjær Jensen fra Hammerum.

57-årige, Tonni Kjær Jensen er idemand til festivalen – og så fascineret af gammelt, klassisk lystfiskeri og lystfiskerromantik – at han til festivalen klæder sig ud som en af lystfiskeriets berømte forfædre, Izaak Walton, så ud midt i 1600´tallet.

Tøjet er skræddersyet efter mål og lavet på bestilling hos firmaet Historicum i Christiansfeld. – Og det er ikke tøj til fastelavn. Historicum leverer tøj både til filmproduktion og til museumsverdenen. Hver eneste deltalje er historisk korrekt, og dragten en tro kopi af det tøj Izaak Walton gik i, da han fiskede og skrev den legendariske bog, Den Fuldkomne Fisker, der er et hovedværk i international lystfiskerlitteratur.

Tonni Kjær Jensens interesse for lystfiskeri startede ved Grindsted Å, hvor han for halvtreds siden, sammen med sin morfar, tog på fisketur udstyret med bambusstang og orm. Den første fisk, en stor regnbueørred, blev fanget i første sving nedstrøms broen i Utoft. – Og så var Tonni Kjær Jensen solgt til lystfiskeriet.

Fluefiskeriet startede kort tid efter. Faderen, der var livsnyder, musikelsker, jæger og lystfisker, lånte Tonni Kjær Jensen sin fluestang. Så gik turen til Fjederholdt Å, der var nærmeste vandløb og lå i rimelig cykelafstand for en 10-årig knægt.

Her blev der fanget stalling og bækørred, som der var mange af i åerne dengang. Den største bækørred vejede næsten to kilo og blevet taget på fluen, Blue Dun.

Siden er Tonni Kjær Jensen blevet gift med Eva Maria. Sammen har de børnene Maria og Britt på 29 og 27 år. Weekender og ferie tilbringes i sommerhuset ved Skjern Å i Skarrild. Her har Tonni fundet sit livs refugium, i gåafstand til fiskevandet, og med ligesindede lystfiskervenner inden for rækkevidde.

Til daglig arbejder Tonni Kjær Jensen som bankmand i Herning – i fritiden er han fultids lystfisker og formand for Lystfiskerforeningen af 1926.

 Interessen for lystfiskeriet har gennem årene bredt sig fra åen til lænestolen, hvor Tonni Kjær Jensen tilbringer mange timer i selskab med gode bøger, der handler om lystfiskeri.

    – Min samling af lystfiskerlitteratur tæller næsten 400 bøger herunder en komplet samling af bøger fra, The Flyfisher`s Classic Library, fortæller Tonni Kjær Jensen og forsætter:

   – Lystfiskeri er ikke uden grund, den fritidsinteresse der er skrevet mest om. Med tiden og alderen, finder man dog frem til nogle bøger, som hæver sig over alle andre. I Danmark har vi forfatteren Svend Saabye, der skrev bogen Lystfiskeri. – England har også fostret to store forfattere, jeg holder særdeles meget af, nemlig Sir Edvard Grey og Izaak Walton.

Alle de tre forfattere skriver om deres passion for lystfiskeriet og naturen. Bøgerne er ikke kun anvisninger på, hvordan man fanger fisk, men er alle litterære mesterværker, som på flere måder beskriver et liv i naturen med lystfiskeriet som omdrejningspunkt.

Efter min mening er Izaak Walton mesteren over dem alle. Han har skrevet bogen, Den Fuldkomne Fisker, der efter min mening er en drejebog for, hvordan man kan leve livet på smukkeste vis. Bogen sætter på ord på, den glæde jeg oplever ved naturen, lystfiskeriet og livet, og inspirerer mig på flere områder.

walton5

Men, hvem var egentlig denne Izaak Walton, der kom til at betyde så meget for lystfiskeriet?

    – Izaak Walton blev født i 1593 i Stafford i England. Han ernærede sig som isenkræmmer i London i en meget turbulent tid. Omgangskredsen var stor og omfattede også gejstlige kredse. Izaak Walton hentede stor inspiration hos nogle af de mest kendte biskopper i datidens England. 60 år gammel skrev han bogen, The Compleate Angler or the contemplative mans recreation – eller på dansk, Den Fuldkomne Fisker.

Du er betaget af Izaak Walton, klæder dig ud som Izaak Walton og har lavet en udstilling om Izaak Walton til Skjern Å Lystfiskerfestival – hvorfor det:

   – Izaak Walton er af mange blevet beskrevet som lystfiskeriets fader. – Jeg synes festivalen er en oplagt mulighed for, at fortælle hvem han var. Ideen, til at fortælle om Izaak Walton på den lidt utraditionelle måde, er  inspireret af vore dages middelalderfestivaller, hvor der gøres rigtig meget ud af udklædningen. Da jeg samtidig fik mulighed for at invitere en falkoner med til festivallen, kom jeg i tanke om, at skabe et visuelt billede af en af de vigtigste scener i bogen. – En falkoner en lystfisker og en jæger følges ad på en vandretur, hvor de hver især fortæller om deres passion. Festivalen desuden indeholde en lille udstilling med gamle bøger fra 1676, 1750 og senere, skrevet af Izaak Walton – det autentiske fisketøj og portrætter og citater fra bogen.

Falkonerens deltagelse på festivalen, skal ses som en del udstillingen og fortællingen om Izaak Walton. Men, falkoneren, Flemming Sanggaard, fra Silkeborg Rovfugleshow, vil desuden lave et fantastisk, spændende og flot show med sine jagtfalke, ørne og ugler.

Hvad har den specielsyede dragt, du vil vise frem ved Skjern Å Lystfiskerfestivalen kostet dig?

   – Jeg tror, det skal forblive en hemmelighed, men jeg kan godt nogen gange tænke, at jeg kunne have fået en temmelig god fiskestang med hjul i stedet for.

 Er du en nørd?

    – Jeg vil hellere bruge ordet passioneret Izaak Walton fan. En nørd kan opfattes som værende lidt underlig – men det er der sikkert også nogen, der syntes jeg er.

walton4

Fakta:

Skjern Å Lystfiskerfestival finder sted i Skarrild d. 24 og 25 maj

Billet til festivalen, der gælder begge dage, kan købes på stedet og koster 100 kr.

Festivalen har deltagelse af aktører fra ind- og udland og byder på opvisning ved legendariske fluekastere, fluebinding ved nogle af Danmarks bedste fluebindere, spændende foredrag om lystfiskeri og natur, lystfiskerkunst, knivmageri, pileflet, kryddersnaps, whisky, rygning, udstilling af fiskegrej, falkoner, sportsfiskerpiger og meget andet.

På festivalen vil der desuden blive afholdt et velgørenhedsauktion, Auktion Laksefisk, hvor overskuddet ubeskåret vil gå til ophjælpning af Skjern Åens laksefisk.

Skjern Å Lystfiskerfestival arrangeres af Lystfiskerforeningen af 1926 i samarbejde med Silkeborg Fluebinderlaug

Læs mere om festivalen på www.lystfiskerfestival.dk