På falderebet

erikjonsson

Af: Erik Jønsson
Hermed lige en lille historie fra Skjern Å, på den sidste fiskedag i 2014.

Vejret var noget gråt fra morgenstunden, så det var med en lille forhåbning om, at fange en af de små, blanke laks, der i den sidste tid har huseret i Skjern Å, jeg drog afsted.

Jeg havde en formodning om, at der ville være stuvende fuldt af mennesker ude ved Albæk, så jeg tog til Skarrild for at prøve lykken. Her så jeg ikke et øje, før jeg var på vej retur til p-pladsen.

Laks var der nu heller ikke nogen af. så efter en kop kaffe gik turen ud til Albæk. Her var nu kun ganske få, som fiskede (måske et udslag af den noget fugtige morgen.

Jeg besluttede lige at gå over strækket opstrøms broen.

Efter en halv times fiskeri var der bud efter den røde Flying Condom spinner. Den blev standset i et ryk, hvorefter fisken fortsatte på tværs ad åen, for at slutte af med et meter højt spring.

Straks efter smuttede den over under en pilebusk, hvilket jeg ikke var så meget for, selv om det allerede nu stod klart, at den skulle ud igen.

Men, efter en del tovtrækkeri blev vi dog enige, fisken og jeg. – Et godt tag i haleroden og på land kom den. Kameraet var gjort klart, så tiden på land blev så kort så muligt. Heldigvis var græsset vådt efter den megen regn, så det gik ikke så galt. Fisken slog straks et slag med halen og forsvandt, da jeg holdt den ned i vandet igen.

Det var næsten, som om den vinkede farvel med halen og sagde tak for i år. Mens der udspandt sig et helt utroligt farvespil i efterårets farver, på en ellers grå dag.

Fsken var finneklippet, så jeg sender også mange tanker til folkene på Danmarks Center for Vildlaks, for det store arbejde de gør.

I øvrigt var fisken 105 cm og vejede antageligt ca. 10 kg, Hanfisk med kæbekrog øger deres længde en del, så de ser ud af mere, end de relt er. Hvis det var en blanklaks eller en hunfisk, ville vægten vel nærme sig de 11-12 kg.