Der blev stille ved Gaula

Af: Per Ørum

Sol, sommer, høje temperaturer, ingen nedbør, lyse dage og aftener, lyder i de flestes ører som perfekte sommerferievejr, men ikke i en laksefiskers øre.

Den nævnte vejrtype herskede i Gauldalen længe inden jeg ankom søndag og et vald i Singsås er “Riscy Business” sidst i juli, så det var ikke overraskende at komme frem til klar og lav elv, ca. 1,3 m3 i Eggafossen og temperaturer mellem 27 og 32 grader, men YR lovede regn tirsdag eftermiddag, dagsregn onsdag, torsdag, fredag, så der var ingen grund til at spilde tiden på fiskeri mandag. Under de håbløse forhold så stængerne forblev i bilen.

Istedet blev det til en køretur til en spændende vald ved Hovin som jeg også fisker på, for at se det i så lav vandstand, man lærer jo hvor sten og standpladser er ved at se elven i lav vandstand. Efterfølgende en tur til Orkla, som også gik lav, men dog fiskbar, og det var der mange Gaulafiskere som havde fundet ud af og nu fiskede der, så der var pænt mange fiskere over hele elven.

Tirsdag blev stængerne pakket ud og de blev hængt pænt i stangreolen på hyttens ene væg, så var man klar.

Vejrudsigten ændrede sig til ingen regn før torsdag og sidst på dagen lukkede Gaula for fiskeri grundet lavt og varmt vand. Under 1 m3 og 18,6 grader…

Forventet åbning torsdag kl 18 hvis forholdene ændrede sig til det. Den rigtige belslutning i forhold til laksens ve og vel i elven. – Men så blev der stille ved elven….

Dagene blev brugt til gåture langs elven med polaroid briller og kamera for at blive klogere på bundforholdene og på turistturer i området og kaffe ved en god ven.

Det som slog mig var, at på de mange køreture langs elven så jeg ikke en eneste bil med stangholdere/stænger på taget, i butikkerne og Natursentret ikke en eneste i waders eller den påklædning man forbinder med laksefiskere. Helt naturligt når nu fiskeriet er lukket.

Normalt ser man masser af biler med stænger på taget køre rundt og fiskere i butikkerne som handler ind o.s.v.

Jeg fik den tanke at sådan ville det være hvis ikke der var laks i Gaula og hvilke konsekvenser det ville have for lokalområdets økonomi hvis laksen forsvandt.

Alle de tilrejsende laksefiskere lægger betragtelige summer i leje af vald, fiskekort, hytteleje, på campingpladser, fødevareindkøb og andre indkøb som bidrager enormt til lokalsamfundets økonomi.

Et er at vi alle skal tænke på laksens fremtid som art og en del af naturen i de norske elve, men laksen er også en vigtig økonomisk resource for lokalsamfundet. Jeg håber de norske politikere også kan se det fra denne vinkel.

Regnen udeblev indtil torsdag lige over middag hvor der kom kraftig regn og hagl. Det varede ca. 20 minutter og så blev det tørvejr igen…meldingen om at midlertidig lukning af fiskeriet blev forlænget til 1. august kom…

Stængerne blev pakket ned. Jeg havde ikke kastet så meget som et eneste kast i elven. Færgetiden blev ændret til fredag og næste dags morgen forlod jeg elven.

Laksefiskeri er chancebetonet og det handler om at være ved elven på rette tid og sted og med de rigtige forhold. Det var så bare ikke denne gang.